sâmbătă, 18 decembrie 2010

Galaxia noastră ar putea avea numai două braţe, nu patru...


Îndepărtarea lui Pluto din clubul planetelor păleşte în comparaţie cu o nouă propunere, ce vizează ştergerea a miliarde de presupuse stele de pe harta cerului. Astfel, un astronom american propune eliminarea a doua din cele patru braţe ale galaxiei noastre, deoarece ele nu ar conţine stele.

Determinarea structurii spaţiale a galaxiei noastre nu este lucru uşor, deoarece nu o putem privi din afară, ci mereu din înăuntru... Totuşi, astronomii sunt în stare să facă hărţi trei dimensionale ale spaţiului stelar, determinând locaţia de pe cer a unei stele şi distanţa până la ea, aceasta desigur, dacă stelele sunt vizibile. Din păcate, galaxia noastră conţine şi o mare cantitate de praf interstelar, care scade vizibilitatea stelelor şi posibilitatea de a face măsurători precise ale poziţiei lor. De aceea astronomii folosesc extensiv şi undele radio pentru determinarea structurii Căii Lactee.

Până acum, părerea generală a fost că galaxia noastră are o structură spiralată, cu patru braţe ce se extind dinspre centru spre exterior. Pe unul din aceste braţe se află sistemul nostru Solar. Recenta însă, astronomul Robert Benjamin de la Universitatea Wisconsin (Statele Unite) pretinde că sunt de fapt numai două braţe, eliminând astfel miliarde de stele pe care noi le bănuiam că există...

Foto: Braţurile Sagittarius şi Norma ale Caii Lactee ar fi doar concentratii de gaz, fară stele mature.


Robert Benjamin îşi bazează presupunerea pe o analiză nouă şi detaliată a cerului, efectuată în infraroşu de către telescopul spaţial Spitzer. O fotografie detaliată a Căii Lactee în infraroşu a fost deja dată publicităţii în cadrul conferinţei Societăţii Americane de Astronomie. Pentru a impresiona privitorii, aceasta a fost prezentată sub forma un poster lung de 55 de metri, întins de-a lungul unor pereţi.

Imaginile în infraroşu furnizate de către telescopul spaţial Spitzer au un avantaj major faţă de cele obţinute în spectrul vizibil de către celelalte telescoape. Astfel, lumina infraroşie poate străbate praful interstelar, spre deosebire de lumină vizibilă, care este absorbită de el. Noile imagini în infraroşu aruncă deci o privire adiţionala în zone care altfel ar fi ascunse în spatele prafului stelar.

Concluzia astronomului Robert Benjamin este că două dintre braţele galaxiei sunt de fapt concentraţii ridicate de gaz, la care se pot adăuga eventual zone de formare a unor stele tinere. Celelalte două braţe rămase conţin nu numai gaz, dar şi stele mature sau în formare. Văzută din Andromeda, din galaxia noastră ar fi vizibile doar cele două braţe cu stele mature. Desigur, noile rezultate nu sunt conclusive. La urma urmei, în construcţia spaţială a galaxiei se adăuga nu numai datele empirice, dar şi o substanţială cantitate de analiza, care poate implica o doză mai mare sau mai mică de imaginaţie...

[www.stiinta.info]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu