miercuri, 12 ianuarie 2011

Cele mai bizare experimente ştiinţifice


Un psiholog din Ohio a vrut să afle dacă râsul celor gâdilaţi este o reacţie învăţată sau moştenită. El şi-a testat proprii copii, ajungând la concluzia că râsul este un răspuns înnăscut.

Un alt cercetător interesat de misterele fiinţei umane a repetat continuu fraza "Degetele mele au un gust groaznic de amărui" în mijlocul unor copilaşi adormiţi. Prin acest experiment el pretinde că cei mici au scăpat de obiceiul suptului degetelor, dovedind că învăţarea în somn este posibilă.

Nici universităţile nu se lasă mai prejos cu experimentele ciudate. Penn State University a demonstrat printr-un studiu că masculii curcani se împerechează cu păpuşi gonflabile, dacă acestea sunt realizate cât mai aprope cu putinţă după asemănarea lor.

Aceste experimente bizare nu sunt rezultate doar ale contemporanităţii. În anul 1954 chirurgul rus Vladimir Demikhov a creat un câine cu două capete, aminteşte acelaşi ziar.

În anii '60, directorul grădinii zoologice din Oklahoma i-a injectat unui elefant o doză de LSD de 3000 de ori mai mare decât cantitatea suportabilă de un om. Ipoteza lui era că elefantul va înnebuni, însă a fost infirmată de moartea animalului la doar câteva minute după realizarea experimentului.

Cel mai crud experiment realizat se dovedeşte a fi cel din anii '60, când unor soldaţi americani aflaţi într-un avion, la un antrenament de rutină, li s-a spus că s-a stricat un motor şi că se vor prăbuşi în ocean. Aceştia au primit formulare de asigurare pentru a le completa, însă nu au reuşit să se concentreze. Concluzia experimentului a fost că în condiţii de stres maxim, omului îi sunt afectate abilităţile cognitive

[ redactia@bihoreanul.ro ]

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu